Followers

Tuesday, December 22, 2015

DIY Kad Jemputan dan Cara Cetak

Assalamualaikum..

Haaa, tiba masa rajin, rajin pulak duk mengupdate blog ni..hahaha

Seperti yang dijanjikan, entry kali ni, Aiza nak kongsikan cara-cara nak buat dan print kad jemputan sendiri. Tak kisah la jemputan kawen ka, jemputan makan malam ka, jemputan apa-apa je la yang korang rasa sesuai.. huhuhhuu. Tapi perkongsian ni takdelah secara step-by-step sangat. Mana tau, boleh menyumbang sikit-sikit idea untuk jimatkan majlis korang nanti..

Nak buat kad ni kena banyak bersabar, nak-nak kalau citarasa kita ni melambung tinggi. hahaha...disebabkan Aiza suka yang simple-simple, jadi, terdesignlah kad jemputan yang simple mimple ni...

Bagi sape yang mahir guna Adobe Photoshop ni, memang kire anugerahlah buat dia..hahaha... Yang masih terkial-kial macam Aiza ni, mau makan masa gak duk kelebek benda alah ni...

orite..

Langkah Pertama

Buka software Adobe Photoshop anda, (Aiza guna CS8) 

1. tekan File - New (Ctrl+N)
2. Masukkan saiz dan resolution.. (Aiza buat 9x4inches dan 300 pixcel/inch)



3. masukkan gambar apa yang korang berkenan, then tulis perihal kad anda, nama pasangan,tarikh



4. Kemudian lepas siap semua, save hasil kerja anda, jangan biar pisang berbuah dua kali..ahhahaa... (takot laptop terpadam weh). Kemudian save as web bila anda dah betol-betol confirm dengan hasil kerja anda.



5. Ulang langkah 1-4 untuk membuat bahagian belakang kad anda pula.. Peta tu Aiza cadang lukis kat paint dulu, kemudian baru edit kat PS.




Langkah Kedua

1. Buka Microsoft Excel
2. Tarik margin kasi 0.00 inches.Kira masa print nanti, margin tu tak ada, terus keluar kad kita print nanti.





3. Masukkan kad yang dah siap tu, Aiza buat dalam sekeping A4, boleh muat 3 keping kad.
4. Adjust jarak antara kad 1, kad 2 dan kad 3.


Ni kad belah Aiza..heheh

Ni pula, kad belah yazid
5. Tadaaaa.... Siap untuk di print. Mula-mula print page satu dulu tau, bila dakwat dah kering kat kertas tu, baru terbalikkan dan print page 2 pulak...


Aiza beli hat ni, tapi better ambik hat Gloss tu, matt manja sikit..hihihih...

print out.. :D
Keringkan dia.. :D

Ha, lebih kurang mcm ni la jadinya. tapi ni guna A4 biasa je. awal2 nak test...dah siap lupa nak buh gamba dalam laptop..hihih
Orite, sekian saja perkongsian Aiza pada kali ni, nak tunggu next entry, tak tahu la bila..hahaha... nak hujung-hujung tahun baru ada roh nak update, kalau tak, hemmm, kelaut..hihihi

Orite, Assalamualaikum...


*kredit kat tuan punya gamba cumel tu, aiza tukaq warna baju depa ja..hihii



Thursday, December 17, 2015

[260715] One Step Closer

Assalamualaikum.. Ha, tudia, berkurun lama dah tak menulis ha. bizi memanjang.. Takda masa nak update blog.. Sian ang blog. hahaha.

Niha, tadi nak login pun satu hal, setelah bertarung dengan beberapa password, akhirnya berjaya jugak login..hihihi...lupa weii...lama tak bukak...

Ok.nak crita la sikit pasai cerita lama ni..Hmmm...

Alhamdulilah. Dah hampir 5 bulan dah bergelar ex-girlfriend kepada Encik Yazid..Hahahahaha.. Jadi ex-girlfriend pon seronok? Haruslah, Sebab sekarang dah jadi Cik Tunang dah. kikikiki.


26.07.2015

Alkisahnya, sebulan sebelum majlis, si Yazid ni excident la pulak. Patah habis tulang hat ada.. Masa tu kenduri kawen Azim. elok ja dia hantar gambar tengah telentang kaki bersimen, pakai baju hospital (dah pulangkan ke belum ntah baju tu)..Kita pun ingat nak tunda la majlis, tapi dia gagahkan jugak diri untuk sihat..hahaha... 2 bulan woo MC... cendekey betol..:P

Majlis kami buat,simple ja, Tak jemput ramai orang pun, cuma adik beradik ayah dan ibu ja yang tau.. Tapi disebabkan kami buat hari ahad (terengganu dah mula kerja), tak dapatlah mereka datang.. Family Yazid pun kebetulan datang Terengganu untuk majlis Perkahwinan sedara mereka, jadi kami decide untuk sekali jalan ja la. Majlis pun sempoi ja. Tak banyak yang dibincangkan sebab kami dah bincang dah antara kami dua nak buat mcm mana. Kenduri kawen nanti pun insyaAllah, simple ja..

Kebanyakannya buat sendiri. dari hantaran sampai ke makanan. Mekaseh kepada penyeponser. hehehe.. Terima kasih juga kepada Ibu, Ayah, adik beradik, abg ipar.. Terima kasih lagi pada makcik2,paksedara yg sudi mai tolong sepanjang hari kejadian. Tak lupa BFF mai dari jauh nuh, semata-mata nak tengok buddy dia jadi exGf org.. hahahah

Ha,ni kat bawah ni, gambar yang sempat disnap pada hari kejadian. Hantaran, Alhamdulillah,dapat siapkan dengan hasil tangan sendiri, bunga pun buat sendiri tau. hahaha. simple2 ja.. Rasanya mcm tak bayar lagi duit beli kertas kat akak. hahaha. kire halal ye kak? :D



Kitkat Rubies.. dapat free gift beg, tapi aiza rembat..hihihi


Penyu bertelur silver..hihihi



Hantaran dari pihak lelaki












InsyaAllah, Tak lama lagi Aiza nak menikah dah. Ampa semua jangan kecewa nah? hahahaha (bajet2 ramai peminat).

Kad pun dah siap dah.. Tu pun buat sendiri gak. hahaha. Nanti next entry,insyaAllah aiza share cara nak print kad sendiri.

Doakan la semoga Masjid yang bakal kami bina ni dipermudahkan oleh Allah dan majlis dapat berjalan dengan lancar.. Amin..