Followers

Tuesday, December 22, 2015

DIY Kad Jemputan dan Cara Cetak

Assalamualaikum..

Haaa, tiba masa rajin, rajin pulak duk mengupdate blog ni..hahaha

Seperti yang dijanjikan, entry kali ni, Aiza nak kongsikan cara-cara nak buat dan print kad jemputan sendiri. Tak kisah la jemputan kawen ka, jemputan makan malam ka, jemputan apa-apa je la yang korang rasa sesuai.. huhuhhuu. Tapi perkongsian ni takdelah secara step-by-step sangat. Mana tau, boleh menyumbang sikit-sikit idea untuk jimatkan majlis korang nanti..

Nak buat kad ni kena banyak bersabar, nak-nak kalau citarasa kita ni melambung tinggi. hahaha...disebabkan Aiza suka yang simple-simple, jadi, terdesignlah kad jemputan yang simple mimple ni...

Bagi sape yang mahir guna Adobe Photoshop ni, memang kire anugerahlah buat dia..hahaha... Yang masih terkial-kial macam Aiza ni, mau makan masa gak duk kelebek benda alah ni...

orite..

Langkah Pertama

Buka software Adobe Photoshop anda, (Aiza guna CS8) 

1. tekan File - New (Ctrl+N)
2. Masukkan saiz dan resolution.. (Aiza buat 9x4inches dan 300 pixcel/inch)



3. masukkan gambar apa yang korang berkenan, then tulis perihal kad anda, nama pasangan,tarikh



4. Kemudian lepas siap semua, save hasil kerja anda, jangan biar pisang berbuah dua kali..ahhahaa... (takot laptop terpadam weh). Kemudian save as web bila anda dah betol-betol confirm dengan hasil kerja anda.



5. Ulang langkah 1-4 untuk membuat bahagian belakang kad anda pula.. Peta tu Aiza cadang lukis kat paint dulu, kemudian baru edit kat PS.




Langkah Kedua

1. Buka Microsoft Excel
2. Tarik margin kasi 0.00 inches.Kira masa print nanti, margin tu tak ada, terus keluar kad kita print nanti.





3. Masukkan kad yang dah siap tu, Aiza buat dalam sekeping A4, boleh muat 3 keping kad.
4. Adjust jarak antara kad 1, kad 2 dan kad 3.


Ni kad belah Aiza..heheh

Ni pula, kad belah yazid
5. Tadaaaa.... Siap untuk di print. Mula-mula print page satu dulu tau, bila dakwat dah kering kat kertas tu, baru terbalikkan dan print page 2 pulak...


Aiza beli hat ni, tapi better ambik hat Gloss tu, matt manja sikit..hihihih...

print out.. :D
Keringkan dia.. :D

Ha, lebih kurang mcm ni la jadinya. tapi ni guna A4 biasa je. awal2 nak test...dah siap lupa nak buh gamba dalam laptop..hihih
Orite, sekian saja perkongsian Aiza pada kali ni, nak tunggu next entry, tak tahu la bila..hahaha... nak hujung-hujung tahun baru ada roh nak update, kalau tak, hemmm, kelaut..hihihi

Orite, Assalamualaikum...


*kredit kat tuan punya gamba cumel tu, aiza tukaq warna baju depa ja..hihii



1 budak mengomen:

krip said...

ok..bokmarkkkk..muehhehe~