Followers

Saturday, December 24, 2011

santai isu Adam Adli

Assalamualaikum....

pagi tadi baca la komen2 dan berita tentang Adam Adli,
tetibe terbaca satu komen nih yang membuatkan aku nak tegelak je..hahah

komen ni mmg terbaek la bagi aku..
disebabkan ramai yang suh Mahasiswa ni tumpukan pelajaran dan jangan berpolitik, so sorang bro ni sentap mereka2 yang cakap mcm ni..huhuuh..terbaek la...

antaranya:


Tumpukan pada pelajaran:

xboleh bersukan,xboleh g KL, xbleh g pasar mlm, xbleh g jln2, xbleh g tgk wayang, xboleh main bowling, xbleh main fb, xbleh g KFC,xbleh shopping, xbleh main futsal, xbleh tgk teater,xbleh join program,xbleh bersosial, xbleh lepak2..apa pun xboleh..
alasan:tumpukan pada pelajaran dulu...hehehhe


Jangan terlibat dengan politik:

jangan baca surat khabar, jangan tgk tv, jangan kenal menteri, jangan dftar SPR, jangan mengundi..pendek kata sume yang ada kaitan dengan politik, sila jauhkan diri..hehehhe

Monday, December 19, 2011

Sajak Pertemuan Mahasiswa – W.S Rendra

Khas buat semua Mahasiswa di Malaysia,
Moga dengan sajak ini, fikiran kamu akan terbuka luas, seluas alam ini.
InsyaAllah..

Sajak Pertemuan Mahasiswa - W.S Rendra


Matahari terbit pagi ini
Mencium bau kencing orok di kaki langit
Melihat kali (sungai) coklat menjalar ke lautan
Dan mendengar dengung lebah di dalam hutan

Lalu kini ia dua penggalah tingginya
Dan ia menjadi saksi kita berkumpul di sini
Memeriksa keadaan

Kita bertanya:
Kenapa 'maksud baik' tidak selalu berguna?
Kenapa 'maksud baik' dan maksud baik bisa berlaga?
Orang berkata:
Kami punya (ada) 'maksud baik'”
Dan kita bertanya: “'maksud baik' saudara untuk siapa??”

Ya!
Ada yang jaya, ada yang terhina!
Ada yang bersenjata, ada yang terluka!
Ada yang duduk, ada yang diduduki!
Ada yang berlimpah, ada yang terkuras!
Dan kita disini bertanya:
'Maksud baik' saudara untuk siapa??
Saudara berdiri di pihak yang mana?!!

Kenapa 'maksud baik' dilakukan...
Tetapi makin banyak petani kehilangan tanahnya!
Tanah–tanah di gunung sudah menjadi milik orang–orang di kota!
Perkebunan yang luas
Hanya menguntungkan segolongan kecil saja!
Alat–alat kemajuan yang diimport
Tidak cocok (sesuai) untuk petani yang sempit tanahnya!
Tentu, kita bertanya:
“'maksud baik' saudara untuk siapa?!”
Kita mahasiswa tidak buta!!

Sekarang matahari semakin tinggi
Lalu akan bertahta juga di atas puncak kepala
Dan di dalam udara yang panas
Kita juga bertanya:
Kita ini dididik untuk memihak yang mana??
Ilmu–ilmu yang diajarkan di sini
Akan menjadi alat pembebasan!
Ataukah akan menjadi alat penindasan??
Kita menuntut jawapan!!

Sebentar lagi matahari akan tenggelam
Dan malam tiba
Cicak–cicak bernyanyi di tembok
Rembulan berlayar
Tapi!
Pertanyaan-pertanyaan kita tidak akan mereda
Ia akan muncul di dalam mimpi
Akan tumbuh di kebun belakang!

Dan esok hari
Matahari akan terbit kembali
Senantiasa hari baru akan menjelma
Pertanyaan–pertanyaan kita akan menjadi hutan
atau masuk ke kali (sungai)
menjadi ombak di samudera!!

Di bawah matahari ini kita bertanya:
Ada yang menangis, ada yang mendera
Ada yang habis, ada yang mengikis
Dan maksud baik kita
Memihak yang mana?!!


Cikgu Aiza cakap:
Allah berpihak kepada orang yang benar..
Allah selalu memberikan dugaan kepada orang yang Dia sayang..
Semoga Allah mempermudahkan urusan mereka yang benar..
Allahhuakbar...!

Friday, December 16, 2011

Devil Curry

Salam jumaat semua.. :)
tadi masa dalam kelas masyarakat Malaysia prof saya ada cakap pasal Devil Curry.
tetibe terasa plak kat tekak ni..huhuuh...
balik umah nanti nak suh ibu buat la..huhuuh

Bu....ni ade resepi, pelishhh buatkan..ngeeeeeee




Devil Curry

Bahan-Bahan
45 ml minyak sayur
30 ml air, atau sebanyak mana diperlukan
Bahan Dikisar

6 biji bawang merah dihiris
20 batang cili kering
Sehiris belacan
2g kunyit hidup
2g halia
3 helai daun serai
10g biji sawi
475 ml air
1020g daging ayam (dada) dibuang kulit dan tulang - dipotong kecil-kecil
1020g kentang
Garam secukup rasa
15ml cuka putih



Cara Membuatnya

1. Panaskan minyak dalam periuk dengan kepanasan yang sederhana.Dalam mangkuk yang lain campurkan kesemua bawang, cili kering , belacan, kunyit, halia dan daun serai serta biji sawi.Kisar semua bahan-bahan tadi dengan masukkna sedikit air sehingga semua adunan sebati. Blend together with a little water to form a fine paste. Masukan bahan-bahan dalam periuk dan masakkannya sehingga naik baunya dan hanpir-hjampir kering.
2. Masukkan 2 cawan air dan biarkan di mendidih. Kemudian masukkan daging ayam dan kentang. Kecilkan api dam biarkan ia masak selama 20 minit, sehinggalah ayam masak dan kuah kari agak pekat.
3. Masukkan garam secukup rasa. Ketepikan dan masukkan cuku. kacau sehingga semuanya sebati dan bolehlah dihidangkan. Masakan ini sesuai dihidangkan bersama-sama nasi putih.


Selamat mencuba.. ^^





gambar yang dipetik dari gugel..
ni tak tau yang mana satu yang betol..huhuuh

Friday, December 2, 2011

Khas buat perempuan itu


Salam..

entry ni saya nak tujukan kepada seseorang tau.
tapi saya tak nak mention nama dia kat sini..
sebab saya nak dia sendiri yang print screen post saya ni letak kat belog dia..
saya suka sangat bila belog dan komen saya ni di print screen oleh mereka-mereka yang PENGECUT..

SUKA SANGAT.. :)

TAHNIAH juga kepada saudari kerana menjadi PENGECUT..

SAYA SUKA KAT KAMU sebab KAMU PENGECUT macam ANAK AYAM.


Khas untuk kamu yang PENGECUT:

1. kamu ni pandai sangat mengata orang, boleh tak kamu insaf dan renung dalam2 diri kamu tu?? adakah kamu tu perfect sangat??
2. Mulut kamu bau macam longkang, saya rasa la kan, longkang tu wangi lagi daripada mulut kamu.. siyes..xtipu..
3. Umur dah tua, tapi perangai macam budak2. tapi bukan mcm budak biasa tapi mcm budak diseleksia.seswai sangat wak.

Mekasih sebab jadi PENGECUT...Awak...





Cikgu Aiza cakap:

Xpernah rase SERONOK macam ni sebab orang main pas2 lak komen yang ditujukan untuk dia..
haha..
PENGECUT.!
mengata dulang paku serpih, kata orang die yang lebeyh..
bla la pompuan...