Followers

Thursday, April 14, 2011

Abang Amran Bercerita Pt 2 “Amanah”

Abang Amran Bercerita Pt 2
“Amanah”


(gambar hiasan)


“Asalamualaikum Adik-adik. Dah lama Abang Am tak bercerita dengan adik-adik.

Hari ini Abang Amran nak ceritakan mengenai sifat terpuji yang ke dua iaitu, Amanah. Siapa diantara kamu yang faham mengenai amanah?”

“Fatin..Fatin tahu apa maksud amanah”

“ Ya Fatin, silakan”

Amanah ialah sesuatu yang diserahkan untuk dipelihara dan dijaga sama ada perupa harta benda, kehormatan diri, hak manusia, pekerjaan atau agama..Erm..betul tak Abang Amran.?”

“Erm..betul tu Fatin. Amanah ialah setiap yang wajib dipelihara dan wajib ditunaikan kepada ahlinya yang berhak. Pengertian ini tidak terbatas terhadap sesuatu bidang saja, bahkan merangkumi semua hubungan. Selain daripada itu, amanah ialah satu unsur kesempurnaan peribadi dan sifat golongan beriman. Tanpanya akan berlakulah penindasan, kezaliman dan segala bentuk penganiyaan.”

“Abang Amran ada satu cerita. Adik-adik nak dengar?”

“Nak Abang Am. Tak sabar rasanya untuk mendengar kisah Abang Am kali ni.”

“ Baiklah adik-adik. Pada masa dahulu, di Mekah terdapat seorang lelaki fakir yang mempunyai seorang isteri yang solehah. Pada suatu hari sang isteri berkata kepada suaminya, ‘kita sudah tidak mempunyai persediaan makanan lagi’.

Kemudian sang suami tersebut pergi ke Masjidil Haram. Disana dia menemukan sebuah dompet yang berisi beberapa wang dinar emas. Dia merasa sangat gembira dan membawa barang temuannya kepada isterinya seraya berkata, ‘ini adalah dompet yang aku dapati di Masjidil Haram’. Isterinya berkata, ‘barang yang didapati di Tanah haram haru diumumkan’

Lelaki itu segera pergi ke Masjidil Haram, lalu dia mendengar seseorang berseru ‘siapakah yang menemukan sebuah dompet berisi wang dinar emas?’

Lelaki itu berkata, ‘saya telah mendapatinya’

Orang yang menyeru itu segera memeriksanya dan berkata, ‘Ambillah, ini menjadi milikmu dan kamu, aku beri tambahan 900 dinar lagi’

Lelaki itu berkata, ‘apakah kamu bergurau?’

Dia menjawab, ‘demi Allah, aku bersungguh-sungguh, kerana aku telah diberi wang seribu dinar oleh seorang lelaki dari Iraq kemudian dia berkata, “lemparkanlah sebahagian di masjidil haram. Kemudian umumkanlah hal terebut jika ada yang mengembalikannya kepadamu, berikanlah dia semuanya kepadanya kerana dia adalah orang yang amanah.””

“Adik-adik ingat tak, minggu lepas Abang Amran menceritakan perihal orang yang bersedekah. Bersedekah juga ada kaitannya dengan amanah. Ini kerana, orang yang jujur dan bersedekah, amalan sedekah kita akan diterima Allah kerana sifat amanahnya.”

“Abang Am, Ikhlas tu, termasuk dalam amanah juga ke? Contohnya ikhlas dalam membuat sesuatu. Syafiq nak tahu la”

“Ya. Betul tu Syafiq. Ikhlas dalam segala bentuk ibadat kerana Allah adalah amanah. Melakukan ihsan kepada orang adalah amanah dan memberikan hak kepada mereka yang berhak juga adalah amanah.

Contohnya, dalam sesebuah keluarga, ibu atau bapa perlu menunaikan amanah dengan sebaik mungkin,contohnya mendidik anak-anak, memberikan makan, pakai dengan secukupnya. Semua itu adalah amanah. Selain daripada itu, dalam pentadbiran seseuah organisasi, ketua mesti menyempurnakan amanah. Skop pemerinahan sesebuah Negara lebih-lebih lagi perlu kepada pemeliharaan sifat amanah. Bagi memastikan amanah itu terpelihara, penyerahan mandat perlulah kepada yang amanah, mempunyai kekuatan dan ikhlas.”

“Harta dan kekayaan Negara adalah amanah yang diamanahkan di tangan pemerintah. Menjadi kewajipan ke atasnya meletkkan harta itu pada tempatnya, membelanjakan pada jalan yang memberikan manfaat kepada rakyat dalam perkara yang memberikan kemakmuran dan kesejahteraan.”

“Betul ke sifat amanah tu datangnya daripada dorongan iman Abang Am?”

“Betul tu Balqis, sifat amanah itu datangnya daripada dorongan iman. Bukan sebarang iman tau Balqis, tapi iman yang merasakan diintip atau diperhatikan oleh “kamera Ilahi” sahaja yang akan melahirkan sifat amanah.”

“Abang Am, betul ke kita boleh berbohong? Farhan pernah terdengarla abang Am. Boleh Abang Am terangkan?”

“Bukan macam tu Farhan, tapi amanah menuntut kita merahsiakan sesuatu walaupun terpaksa berbohong kerana berkata benar itu bukannya wajib secara mutlaknya pada setiap keadaan dan tempat. Seperti yang abang Am katakan, pengertian amanah ini cukup luas. Menyimpan rahsia termasuk dalam daerah amanah, misalnya rahsia untuk memelihara hak sahabat. Contohnya, sebagai seorang sahabat kepada Haiqal, Farhan tidak boleh memberitahu apa-apa rahsia diantara Farhan dan Haiqal kepada Balqis. Jika perkara ini dianggap tidak penting, lalu Farhan membuka rahsia orang lain yang boleh memberikan mudarat kepada Haiqal, sudah tentu perbuatan itu sangat tercela dan haram.”

“Oh..Baru Farhan faham Abang Am.”

“Daripada Huzaifah bin al-Yaman r.a katanya, Rasulullah saw memberitahu bahawasanya amanah itu turun ke dalam lubuk hati orang-orang yang tertentu. Kemudian turunlah al-Quran. Maka orang-orang itu lalu mengetahuinya melalui panduan al-Quran dan mengetahuinya melalui panduan as-Sunnah.”

“Baiklah adik-adik, sampai disini sajalah kisah Abang Amran. Minggu depan Abang Amran ingin bercerita mengenai sifat-sifat terkeji pula.”0 budak mengomen: