Salam jumaat semua.. :)
tadi masa dalam kelas masyarakat Malaysia prof saya ada cakap pasal Devil Curry.
tetibe terasa plak kat tekak ni..huhuuh...
balik umah nanti nak suh ibu buat la..huhuuh
Bu....ni ade resepi, pelishhh buatkan..ngeeeeeee
Devil Curry
Bahan-Bahan
45 ml minyak sayur
30 ml air, atau sebanyak mana diperlukan
Bahan Dikisar
6 biji bawang merah dihiris
20 batang cili kering
Sehiris belacan
2g kunyit hidup
2g halia
3 helai daun serai
10g biji sawi
475 ml air
1020g daging ayam (dada) dibuang kulit dan tulang - dipotong kecil-kecil
1020g kentang
Garam secukup rasa
15ml cuka putih
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak dalam periuk dengan kepanasan yang sederhana.Dalam mangkuk yang lain campurkan kesemua bawang, cili kering , belacan, kunyit, halia dan daun serai serta biji sawi.Kisar semua bahan-bahan tadi dengan masukkna sedikit air sehingga semua adunan sebati. Blend together with a little water to form a fine paste. Masukan bahan-bahan dalam periuk dan masakkannya sehingga naik baunya dan hanpir-hjampir kering.
2. Masukkan 2 cawan air dan biarkan di mendidih. Kemudian masukkan daging ayam dan kentang. Kecilkan api dam biarkan ia masak selama 20 minit, sehinggalah ayam masak dan kuah kari agak pekat.
3. Masukkan garam secukup rasa. Ketepikan dan masukkan cuku. kacau sehingga semuanya sebati dan bolehlah dihidangkan. Masakan ini sesuai dihidangkan bersama-sama nasi putih.
Selamat mencuba.. ^^
gambar yang dipetik dari gugel..
ni tak tau yang mana satu yang betol..huhuuh
tadi masa dalam kelas masyarakat Malaysia prof saya ada cakap pasal Devil Curry.
tetibe terasa plak kat tekak ni..huhuuh...
balik umah nanti nak suh ibu buat la..huhuuh
Bu....ni ade resepi, pelishhh buatkan..ngeeeeeee
Devil Curry
Bahan-Bahan
45 ml minyak sayur
30 ml air, atau sebanyak mana diperlukan
Bahan Dikisar
6 biji bawang merah dihiris
20 batang cili kering
Sehiris belacan
2g kunyit hidup
2g halia
3 helai daun serai
10g biji sawi
475 ml air
1020g daging ayam (dada) dibuang kulit dan tulang - dipotong kecil-kecil
1020g kentang
Garam secukup rasa
15ml cuka putih
Cara Membuatnya
1. Panaskan minyak dalam periuk dengan kepanasan yang sederhana.Dalam mangkuk yang lain campurkan kesemua bawang, cili kering , belacan, kunyit, halia dan daun serai serta biji sawi.Kisar semua bahan-bahan tadi dengan masukkna sedikit air sehingga semua adunan sebati. Blend together with a little water to form a fine paste. Masukan bahan-bahan dalam periuk dan masakkannya sehingga naik baunya dan hanpir-hjampir kering.
2. Masukkan 2 cawan air dan biarkan di mendidih. Kemudian masukkan daging ayam dan kentang. Kecilkan api dam biarkan ia masak selama 20 minit, sehinggalah ayam masak dan kuah kari agak pekat.
3. Masukkan garam secukup rasa. Ketepikan dan masukkan cuku. kacau sehingga semuanya sebati dan bolehlah dihidangkan. Masakan ini sesuai dihidangkan bersama-sama nasi putih.
Selamat mencuba.. ^^
gambar yang dipetik dari gugel..
ni tak tau yang mana satu yang betol..huhuuh
3 budak mengomen:
lawak tul.... yg bawah tu kari jd kering...terlupa tutup api..asyik nak main fb...
hahahkz...
ingatkan "ayam setan"
hahah
"chicken devil"
hahah
manusia bolih makan ker? macam x elok jer nama nyer...huhuhu
Catat Ulasan