Followers

Monday, July 23, 2012

Iman Sofea #3



BAB 3

Iman Sofea dan Zaharul Shafie, duduk berehat di ruang tamu, selepas jemu melayari laman sosial masing-masing. Tepat pada pukul 11.00 malam, mereka adik beradik akan menghadap television untuk menonton cerita kartun kegemaran mereka iaitu Phineas and Ferb di saluran Disney Channel. Pada masa yang sama, fikiran Iman melayang-layang mengingatkan keadaan di UPSI.

“Ermmm. Along, best tak belajar kat UPSI?” soal Iman.

“Hahaha.. Baru sekarang Iman nak tanya Along?” soal Zaharul sambil tergelak.

“Iyelah long, Iman berdebar la, lagi seminggu dah pergi tempat baru. Nak juga Iman tau pasal ‘bakal univeriti’ Iman tu. Manalah tau ada cerita menarik tentang Universiti tu.” Kata Iman.

“Bagi along la, UPSI tu tempat yang mendamaikan. Iman nak tau kenapa Along cakap macam tu?” Soal Zaharul Shafie.

“Kenapa ek long? Sebab keliling dia hutan ke long?” Soal Iman.

“Hahahaha…Pandailah adik Along ni. Nilah Along sayang sangat adik Along ni.” Sambil mengusutkan rambut Iman Sofea.

“Isk Along ni, kusut la rambut Iman. Iman baru buat terapi rambut ni” Seloroh Iman.

“Eleh, iyalah tu. Macamlah Along tak kenal adik along ni, bukak tudung pon tak pernah, nikan pula nak buat treatment rambut kat saloon

“Hehehe.. Pandailah Along Iman ni. Patutlah kak Anis syok.” Usik Iman

“Iman!!!!” Zaharul Shafie mengejar adik kesayangannya dan diperhatikan oleh Puan Zanariah dan Dr. Arman.
“Macam manalah keadaan rumah ni nanti bila mereka berdua dah pergi jauh dari kita kan bang?” Soal Puan Zanariah kepada Dr.Arman.

“Erm.. Yelah.. tentu sunyi rumah ni dengan riuh rendah Zaharul dan Iman. Kalau mereka semua dah berumah tangga nanti, lagi lah sunyi, melainkan mereka tinggal dengan kita. Dapatlah awak main dengan cucu awak nanti.” Usik Dr.Arman sambil memeluk lembut bahu Puan Zanariah.

“Isk abang ni… Mereka muda lagi la bang.Takkan kita nak bagi meeka kawin awal? Lagi pun, awal lagi kita nak cerita pasal cucu-cucu ni.”

“Haha.. Awak lupa ke Puan Zanariah oi, kita pun kawin awal jugak, masa tu umur awak baru 20 tahun. Disebabkan isteri abang ni comel orangnya, terpaksalah abang pinang awal-awal. Takut melepas kat tangan orang lain pulak nanti.. Haha. Kalau tak dapat, terpaksalah abang kahwin dengan Mei Ling anak Apek sebelah rumah dekat kampung abang tu. ” Gurau Dr.Arman sambil mencuit dagu isterinya.

“Amboi… Abang ada niat nak kahwin dengan Mei Ling tu ye?” Sambil mencubit manja pinggang Dr. Arman.

“Adoi, sakitla Sayang.. Haha.. Abang gurau je lah Sayang. Sakit tau sayang buat macam tu. Abang nak denda sayang malam ni. Sayang kene urut belakang abang ni. Naik lenguh dah kene cubit.” Dr. Arman membuat muka kesakitan.

“Dah. Jom Za urut belakang Abang tu dengan minyak goreng ikan malam tadi. Menggatal sangat nak kahwin dengan Mei Ling.” Sindir Puan Zanariah sambil menarik tangan Dr.Arman.

“Hehe. Apa saja untukmu sayang” Usik Dr.Arman.

bersambung...

4 budak mengomen:

nor_hz said...

keep it up !!
:)

SukaSukiSakan said...

hehe..thanx...

Ahmad Fikrul Hakim B. Shahruddin said...

menarik.. ^^ teruskan.. i will waithing for next..

SukaSukiSakan said...

terima kasih.. ^^