Followers

Friday, July 27, 2012

Murid, telefon, dan masalah




Bismillah...


Masa duk tengok-tengok youtube, ternampak pulak video yang kat atas ni. tetibe rasa nak update pulak pasal telefon bimbit ke sekolah ni.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong mengumumkan pelajar sekolah dibenarkan membawa telefon bimbit dan gadget ke sekolah bermula tahun hadapan.

Fuh..memang lepas ni tugas cikgu-cikgu akan bertambah la kan?? Tak gitu cikgu-cikgu??



Apa kebaikan bawak tetefon bimbit ke sekolah ye? Dalam video ni responden ni cakap,
- Senang nak kol mak ayah kalau sakit.
- Senang kol mak ayah kalo kene culik.
- Senang nak kol anak tanya balik kul berapa.
- Senang mengadu kat mak ayah kalo ada apa2 terjadi kat anak.
- Senang nak berkomunikasi


 Apa keburukan bawak tetefon bimbit ke sekolah ye? Dalam video ni responden ni cakap,
- Sibuk dengan telefon bimbit dan tak tumpu pelajaan.
- Guru hilang tumpuan ketika mengajar (bunyi telefon).
- Menyusahkan ibu bapa (kena pergi sekolah kena telefon kene rampas)


 Apa yang saya tak paham sangat (berdasarkan video).
- Kenapa cikgu pulak kene contol budak-budak nak guna henset? Kalau hilang, kalo die sendiri yang susah tak pe, ni tak, menyusahkan satu sekolah nak
duk mencari enset die yang ilang tu. kalau pakai enset harga beribu-ribu boleh la report polis, ni guna 3310 pastu xde kredit pulak tu kat dalam, bila dah hilang,
menyusahkan cikgu-cikgu kat sekolah nak cari. Pastu balik rumah, report kat mak ayah. Mak ayah pulak serang cikgu kat sekolah sebab xpandai pantau anak-anak dieorang masa guna enset.
-Ada ke patut cikgu pulak kene pegang enset tu.
Aiyoo. Kalo keajaan tambah gaji untuk jaga enset2 korang tu, xpe la jugak..
- Kalau budak-budak kol mak ayah dieorang cakap sakit, pastu mak ayah dieorang cakap, cikgu tak jalankan tugas ngan elok, tak jaga anak dieorang. Sape yang dipersalahkan?? Cikgu jugak... Alahai cikgu...


- Bila pulak waktu pelepasan?? Ada pulak sekolah nak buat satu waktu khas nak bagi pelepasan kat murid-murid untuk main enset?? erk...
mcm tak berapa nak logik je kot.. waktu pelepasan tu, baik balik ghumah la main enset ngan ipad puas-puas..ayooOO...


Cadangan ( yang saya rasa wajar)
- Buat pondok telefon banyak-banyak, kalau boleh yang boleh hantar sms.
- Sediakan telefon telesiswa kat sekolah yang mengamalkan sistem 'reverse charge'.
- Kalau budak gian sangat nak main internet, buat satu makmal komputer yang beroperasi sepanjang waktu persekolahan. So, time rehat pon boleh main fesbuk.
- Kalau dah form 6, boleh la nak bawak enset sebab dieorang dah matang, pandai jaga barang-barang dieoang..kan??kan??

Sekian dari saya.. Wasallam..


0 budak mengomen: